Jajecznica z pomidorami
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Jajka, pomidory i olej rzepakowy – te składniki to podstawa do przygotowania pysznej jajecznicy z pomidorami. Dodaj odrobinę szczypiorku, i już masz idealne śniadanie na leniwe poranki. Sprawdź, jak łatwo wykonać to klasyczne danie i ciesz się jego prostotą i smakiem.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Pomidor - 220 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Szczypiorek - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Pomidora sparz wrzątkiem i obierz go ze skóry.
- Obranego pomidora pokrój w kostkę.
- Szczypior umyj i pokrój na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż pomidory.
- W tym czasie do miseczki rozbij jajka i dopraw je do smaku przyprawami.
- Do masy jajecznej dodaj pokrojony szczypiorek.
- Masę jajeczną wylej na patelnię z pomidorami i ciągle mieszając, smaż jajka do momentu ich ścięcia.
- Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Jajecznica z pomidorami to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej także spore ilości likopenu, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny