Jajecznica z łososiem
Opublikowano: 17.01.2025 r.
Łosoś nada Twojej jajecznicy niepowtarzalny smak. Jajecznica wzbogacona delikatnym masłem klarowanym to wersja klasycznej potrawy, która zachwyci wszystkich fanów ryb i aromatycznych śniadań. Na dodatek, podana z chrupiącą bułką pszenną sprawi, że poranek nabierze zupełnie nowego wymiaru.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
- Łosoś wędzony - 100 g (1 opakowanie)
- Ser żółty - 60 g (W kostce)
- Masło klarowane - 8 g (1 łyżeczka)
- Bułka pszenna - 160 g (2 zwykłe bułki)
- Przyprawy - pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, miska, patelnia, drewniana łyżka, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce.
- Wędzonego łososia podziel na małe kawałeczki.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Do miski wbij jajka i roztrzep je. Następnie dodaj do nich świeżo mielony pieprz do smaku.
- Rozgrzej patelnię i umieść na niej przekrojoną bułkę (wnętrzem do dołu). Chwilę podpiecz bułkę i odłóż ją na talerz.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego. Wlej masę jajeczną i od razu posyp ją startym serem oraz kawałkami łososia. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę (do ścięcia jajek).
- Gotową jajecznicę wyłóż na przypieczone bułki i posyp posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj od razu po usmażeniu.