Jajecznica z kurkami

Opublikowano: 27.08.2025 r.
Świeże kurki, jajko i delikatnie podsmażona cebula – oto sekrety idealnej jajecznicy. Kiedy do tego dodamy kawałek masła i szczyptę siekanego szczypiorku, powstaje śniadanie, które zachwyci Twoje podniebienie. Nawet proste składniki, takie jak te, tworzą wyjątkową kompozycję smaków idealną na poranny posiłek.
Składniki dla 1 porcji:
- Masło - 20 g
- Jajko - 3 szt.
- Kurki świeże - 125 g
- Cebula - 50 g
- Szczypiorek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
- Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Następnie dodaj umyte i oczyszczone kurki. Możesz je przekroić na pół.
- Podsmażaj przez chwilę.
- Jajka rozbij do miski i roztrzep.
- Wlej masę jajeczną na patelnie, cały czas mieszając krótko smaż.
- Jajecznicę posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Jajecznica to świetny pomysł na śniadanie białkowo- tłuszczowe. Da Ci poczucie sytości i energię na długi czas.
~ Oliwia Gawron, dietetyk