Jajecznica z kiełbasą
Opublikowano: 27.11.2021 r.
Jajka, masło i kiełbasa - ten trio to absolutne fundamenty genialnej jajecznicy. Dorzuć do tego jeszcze cebulę dymkę, a uzyskasz pyszne śniadanie, którego aromat rozbudzi nawet największego śpiocha. To wspaniałe połączenie smaków gwarantuje pełne i sycące danie, które zdobędzie serce każdego smakosza.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Kiełbasa domowa - 100 g (1 kawałek)
- Cebula dymka - 50 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
- Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i smaż chwilę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Jajka rozbij najpierw do miski, dodaj przyprawy i roztrzep dokładnie.
- Dodaj jajka na patelnię, ciągle mieszając smaż do momentu, aż jajka się nie zetną.
Komentarz dietetyka
Jajecznica to świetny pomysł na pożywne, dodające energii śniadanie. Jajka to źródło pełnowartościowego białka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk