Jajecznica z bekonem
Opublikowano: 27.07.2022 r.
Jajecznica z bekonem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek smażonego boczku świetnie wzbogaca smak jajecznicy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Składniki dla 1 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 200 g (w plastrach)
- Jajko - 6 szt.
- Mleko 3,2% - 60 ml (ćwierć szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Jajka wymieszaj z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Na mocno rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku po obu stronach do momentu, aż będą chrupkie i złociste.
- Na tej samej patelni wylej jajka i smaż je na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Patelnię zdejmij z ognia, gdy jajka zetną się do pożądanej konsystencji.
- Gotową jajecznicę przełóż na talerz i ułóż na niej plastry usmażonego bekonu.
- Jajecznicę podawaj z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Jajecznica z bekonem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie. Danie to stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny