Jajecznica z awokado
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Jajka, awokado, odrobina masła i świeży szczypiorek – te cztery składniki tworzą smakowite połączenie, które sprawia, że poranna jajecznica zyskuje zupełnie nową, kremową nutę. Avocado dodaje wyjątkowej gładkości, a szczypiorek doskonale podkreśla jej smak. To prosty, ale oryginalny sposób na zdrowe i pożywne śniadanie.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Awokado - 140 g (1 szt)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej masło.
- Jajka wbij do miseczki, dodaj sól i pieprz. Całość wylej na rozgrzaną patelnię. Smaż, cały czas mieszając.
- Awokado przekrój i usuń pestkę. Pokrój miąższ tak, by tworzyły dość sporą kratkę. Wydrąż całość za pomocą łyżki.
- Dodaj awokado do jajek na patelni i podsmaż przez chwilę, by jajka odpowiednio się ścięły.
- Gotową jajecznicę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowe śniadanie. Awokado sprawia, że całość jest pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, wpływających korzystnie na zdrowie układu krwionośnego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny