Jajecznica po turecku
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Jajka, pomidor, żółta papryka i czosnek tworzą bazę smakową tej wyjątkowej jajecznicy po turecku. Dodatkowo, cebula i odrobina masła nadają jej wyrazistości, a posiekana natka pietruszki dopełnia całość, dodając świeżości. To świetna opcja na szybkie i sycące śniadanie lub lekki posiłek, kiedy masz ochotę na coś innego.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Papryka żółta - 230 g (1 sztuka)
- Cebula - 30 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 3 g (1 ząbek)
- Pomidor - 200 g
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Natka pietruszki - 5 g (do posypania)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę i pomidory umyj i pokrój w kostkę.
- Na patelni podgrzej masło z olejem.
- Zeszklij na tłuszczu cebulę.
- Dodaj paprykę i rozgnieciony czosnek.
- Smaż warzywa przez 4-5 minut.
- Następnie dodaj pomidory i smaż, aż odparują. Dopraw solą i pieprzem.
- Wbij jajka i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk