Jajecznica na śmietanie
Opublikowano: 21.01.2025 r.
Jajka i śmietanka kremowa to kluczowe składniki naszej jajecznicy, która dzięki nim zyskuje wyjątkową konsystencję i smak. Dodatkowo wszystko przygotowane na oliwie z oliwek tworzy idealne, aksamitne danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W misce roztrzep jajka widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę.
- W rondlu lub dużej patelni rozgrzej masło, lub oliwę na średnim ogniu.
- Smaż jajka przez około 1-2 minuty, delikatnie mieszając je łopatką.
- Gdy jajka zaczną się ściągać, ale nadal będą miękkie, dodaj śmietanę do jajek. Delikatnie wymieszaj, aby śmietana równomiernie rozprowadziła się po jajkach.
- Gotuj całość przez 5 minut, wciąż mieszając.
- Posyp jajecznicę świeżo posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Do jajecznicy możesz dodać również świeże warzywa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk