Jajecznica na kurkach

Opublikowano: 30.07.2025 r.
Jajka, świeże kurki i cebula – te trzy składniki robią całą robotę w tym przepisie na jajecznicę na kurkach. Dodane do nich masło podkręca smak, a koperek ogrodowy wprowadza odrobinę świeżości i aromatu. Szybkie, proste i pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na leniwe śniadanie.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Kurki świeże - 50 g
- Cebula - 50 g
- Masło - 20 g
- Koperek ogrodowy świeży - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki. Smaż 3 minuty.
- W misce roztłucz widelcem jajka, dopraw.
- Wlej na patelnie jajka . Smaż cały czas mieszając na średnim ogniu aż masa się zetnie. Posyp koperkiem.
- Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu
Komentarz dietetyka
Jajecznica na kurkach to danie zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce. Jest źródłem wielu cennych minerałów i substancji odżywczych. Podawaj ją ze świeżym pieczywem żytnim.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny