Jajangmyeon
Opublikowano: 26.07.2022 r.
Schab wieprzowy, cukinia, cebula i makaron ryżowy — to zestaw podstawowych składników, które nadają jajangmyeon niesamowity smak i aromat. Danie to łączy soczyste kawałki mięsa z warzywami, wszystko w gęstym sosie. Dodatkowa chrupkość batatów i marchewki sprawia, że każde kęsy są prawdziwą przyjemnością. Zapomnij o nudnych obiadach!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 400 g
- Bataty - 150 g
- Cukinia - 150 g
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Schab wieprzowy bez kości - 300 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Przyprawy - sól, czosnek, cukier, płatki chilli, czarna pasta sojowa chunjang
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Obierz marchew, batata i cukinię.
- Pokrój warzywa w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i czosnek.
- Schab dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Obsmaż schab i wlej na patelnię 250 ml wody.
- Dodaj czarną pastę sojową.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodaj warzywa do reszty składników i gotuj 10 minut.
- Dodaj płatki chilli, cukier i wymieszaj.
- Na koniec dodaj do sosu makaron i połącz składniki.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Jajangmyeon to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszny makaron bezglutenowy jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny