Jaja faszerowane szynką
Opublikowano: 17.02.2022 r.
Szynka wiejska, majonez, jajka i koperek ogrodowy to kluczowe składniki, które nadają charakteru jajom faszerowanym szynką. Jajka gotujemy na twardo, a potem wypełniamy pysznym farszem z delikatną szynką i kremowym majonezem, a wszystko to doprawione świeżym koperkiem. Idealna przekąska na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Musztarda - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Majonez - 150 g
- Ketchup - 100 g
- Szynka wiejska - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (2 małe pęczki)
- Szczypiorek - 50 g (2 małe pęczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka umieść w garnku, wlej wodę, gotuj jajka przez 10 minut.
- Jajka wystudź i obierz ze skorupki.
- Jajka przekrój na połówki i wydrąż z nich żółtka.
- Posiekaj koper i szczypior.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Umieść w misce żółtka jaj, majonez, musztardę, ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj koper i szczypior oraz szynkę, wymieszaj.
- Białka jaj faszeruj przygotowanym farszem i wierzch posyp szczypiorem.
Komentarz dietetyka
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka faszerowane zawierają sporą ilość kalorii, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz mające podwyższony poziom cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny