Jaja faszerowane na Wielkanoc

Opublikowano: 15.04.2025 r.
Majonez, musztarda i świeży koperek - to trio, które sprawi, że jaja faszerowane na Wielkanoc będą smakować jak marzenie. Te kremowe i aromatyczne dodatki w połączeniu z jajkami tworzą prawdziwy hit wielkanocnego stołu. Szczypiorek doda im jeszcze więcej wiosennego charakteru.
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Musztarda - 50 g
- Majonez - 150 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Szczypiorek - 40 g (2 małe pęczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, rękaw cukierniczy
Przepis krok po kroku
- Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.
- Wystudź i obierz ze skorupki.
- Przekrój jajka na pół i wydrąż żółtka.
- Posiekaj szczypior i koper.
- Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i majonez, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj.
- Dodaj koper i szczypior, wymieszaj.
- Przełóż farsz do rękawa cukierniczego i nafaszeruj jajka.
Komentarz dietetyka
Jaja faszerowane na Wielkanoc to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są także bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych. Jajka są niskokaloryczne i bardzo syte.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny