Jaja faszerowane łososiem wędzonym
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Jajka, łosoś wędzony, serek śmietankowy, majonez i szczypiorek – oto najważniejsze składniki, które składają się na przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym. Prosty, ale efektowny pomysł na przystawkę, która dzięki połączeniu delikatnego kremu z serka i majonezu z aromatycznym łososiem, a także świeżym szczypiorkiem, zachwyci każdego gościa.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Serek śmietankowy - 100 g
- Majonez - 50 g
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Szczypiorek - 45 g
- Łosoś wędzony - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo.
- Jajka obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie usuń żółtka łyżeczką.
- Do miseczki z żółtkami dodaj serek, majonez, sok z cytryny, szczypiorek, płaty łososia, sól i pieprz. Zblenduj na gładką masę.
- Za pomocą małej łyżki napełnij białka jaj masą z żółtek.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny