Jagodzianki z kruszonką
Opublikowano: 10.04.2022 r.
Mąka pszenna, masło, jagody i drożdże – to właśnie dzięki nim te jagodzianki z kruszonką są takie pyszne! Delikatne i puszyste ciasto, słodkie jagody i maślaną kruszonką na wierzchu tworzą niebiańskie połączenie. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 300 g
- Mleko 3,2% - 130 ml
- Cukier - 100 g
- Drożdże świeże - 30 g
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 100 g
- Jagody - 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g
- Cukier puder - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Na początku należy przygotować rozczyn z drożdży. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz ciepłe mleko. Składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy je na 15 minut, aż rozczyn wyrośnie.
- Następnie do miski z gotowym rozczynem dodajemy mąkę (250 g) oraz cukier (80 g). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodajemy jajko i dalej je wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- W między czasie w rondelku rozpuszczamy masło (80g) i dodajemy je do ciasta. Ponownie całość wyrabiamy do połączenia się.
- Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 120 minut.
- Z pozostałej mąki, cukru pudru oraz zimnego masło robimy kruszonkę. Łączymy je w jednolitą masę i pozostawiamy.
- Do miski wsypujemy jagody. Mieszamy je z mąką ziemniaczaną. Również pozostawiamy je na później.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka robimy placek, który nadziewamy jagodami, a następnie szczelnie go zamykamy. Jagodzianki układamy na blaszce. Gotowe pozostawiamy ponownie pod przykryciem do wyrośnięcia na około 25 minut.
- Na koniec każdą drożdżówkę zdobimy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy je w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 st. c.
Komentarz dietetyka
Jagodzianki mają niski IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk