Jaglanka z bananem
Opublikowano: 23.01.2022 r.
Banan, masło z orzechów arachidowych i kasza jaglana to trójka najważniejszych składników w przepisie na jaglankę z bananem. Te pyszne i zdrowe elementy tworzą pożywną i smakowitą potrawę, idealną na każde śniadanie. Do tego odrobina napoju migdałowego i nasiona chia dodadzą całości kremowej konsystencji i dodatkowych wartości odżywczych.
Składniki dla 1 porcji:
- Banan - 120 g (1 sztuka)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 20 g (2 łyżki)
- Kasza jaglana - 100 g (1 woreczek)
- Nasiona chia - 5 g (1 łyżeczka)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą.
- Napój roślinny wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
- Kaszę jaglaną ugotuj na napoju roślinnym do miękkości, a następnie zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj pokrojonego banana, masło orzechowe i posyp nasionami chia.
Komentarz dietetyka
Jaglankę możesz przygotować na wodzie, mleku krowim lub napoju roślinnym. Zachęcam do wyboru tego ostatniego, zwracaj tylko uwagę na jego skład. Nie powinien zawierać dodatku cukru.
~ Oliwia Gawron, dietetyk