Jaglanka na mleku kokosowym

Opublikowano: 26.03.2025 r.
Kasza jaglana, mleczko kokosowe i wiśnie to trio, które tworzy przepyszną jaglankę na mleku kokosowym. Delikatna kasza jaglana, gotowana w kremowym mleczku kokosowym, z dodatkiem soczystych wiśni, to idealne połączenie smaków. Wiórki kokosowe dodają przyjemnej tekstury każdemu kęsowi, a skrobia ziemniaczana pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza jaglana - 100 g (1 woreczek)
- Mleczko kokosowe - 200 ml (1/2 puszki)
- Wiśnie - 120 g (2 garści)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Wiórki kokosowe - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglanką wypłucz pod wodą.
- Mleko kokosowe wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, ugotuj w nim kaszę jaglaną.
- Wiśnie bez pestek przełóż do osobnego rondelka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.
- Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj skrobię ziemniaczaną, aby powstał mus.
- Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki, dodaj owocowy mus i posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarz dietetyka
Jaglankę możesz też przygotować na wodzie lub mleku krowim.
~ Oliwia Gawron, dietetyk