Jaglanka na mleku
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Kasza jaglana, mleko 3,2%, i odrobina syropu klonowego – to klucz do pysznego śniadania, które dostarczy ci energii na cały dzień. Jaglanka na mleku to prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna propozycja na poranek. Smaczne i pożywne, idealnie nadaje się na codzienne śniadanie!
Składniki dla 1 porcji:
- Kasza jaglana - 45 g
- Mleko 3,2% - 240 ml
- Syrop klonowy - 5 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Kaszę dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
- Kaszę przełóż do garnka i wlej mleko. Całość zagotuj.
- Zmniejsz moc palnika na minimum i gotuj pod przykryciem przez około 13-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Gotową jaglankę przełóż do miseczki i polej syropem klonowym.
Komentarz dietetyka
100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk