Jabłka w cieście francuskim
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Ciasto francuskie i soczyste jabłka – to główne składniki wyjątkowego deseru, który z pewnością zasmakuje każdemu łasuchowi. Proste połączenie chrupiącego ciasta i delikatnie miękkich owoców sprawia, że trudno się oprzeć. Przygotowanie takiej przekąski jest łatwe, a efekt końcowy to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 20 porcji:
- Ciasto francuskie - 240 g (3 placki)
- Jabłko - 600 g (3 sztuki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto rozwiń z rulonu i pokrój na 10-12 kwadratów.
- Jabłka obierz i pokrój w mniejsze cząstki.
- Na każdy kwadrat nakładaj po kawałku jabłka, posyp cynamonem i zawiń jak kopertę.
- Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczu i kaloryczność, jednak jeśli na co dzień Twoja dieta jest zdrowa, dobrze zbilansowana, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie problemem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk