Jabłka w cieście
Opublikowano: 13.03.2021 r.
Jabłka, mąka pszenna i jajka to trio, które rządzi w tym prostym, a zarazem pysznym przepisie na Jabłka w cieście. Do tego mleko, żeby ciasto było aksamitne, a szczypta cukru pudru do posypania na koniec. Idealna przekąska, która smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 150 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Jabłko - 700 g
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - sól, soda, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Przygotuj cisto naleśnikowe: do miski wsyp mąkę, wybij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (możesz w tym celu użyć miksera).
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Z każdego plastra wykrój gniazdo nasienne.
- Na paletki rozgrzej olej. Plastry jabłka zanurz w cieście naleśnikowym i usmaż z dwóch stron.
- Gotowe jabłka w cieście naleśnikowym podawaj posypane cukrem pudrem.