Jabłka pod kruszonką

Opublikowano: 04.09.2025 r.
Jabłko, orzechy włoskie i mąka owsiana to kluczowe składniki w tym przepisie na jabłka pod kruszonką. Soczyste jabłka z chrupiącymi orzechami włoskimi tworzą idealne połączenie smaków, a mąka owsiana zapewnia delikatną, ale wyjątkową kruszonkę. Całość dopełnia kawałek masła, który dodaje kremowości i sprawia, że deser jest jeszcze bardziej apetyczny.
Składniki dla 1 porcji:
- Jabłko - 250 g (1 sztuka)
- Orzechy włoskie - 15 g (pół garści)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 10 g (1 łyżka)
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- jabłko umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cynamonem.
- Orzechy drobno posiekaj, rozetrzyj w palcach z mąką i masłem.
- Jabłka posyp kruszonką.
- Piecz w 180 st. C ok. 30 minut.
Komentarz dietetyka
Jabłka pod kruszonką to zdrowy, niskokaloryczny deser idealny dla osób odchudzających się, jako alternatywa dla zwykłej, sklepowej szarlotki. Jest w pełni bezglutenowy.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk