Jabłecznik z kruszonką
Opublikowano: 01.10.2021 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, żółtka jajek, śmietana i soczyste, duże jabłka – to wszystko, co potrzebne do zrobienia pysznego jabłecznika z kruszonką. Aromatyczne, miękkie jabłka idealnie komponują się z kruchej, maślanej kruszonki, tworząc deser, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 11 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 350 g
- Cukier - 200 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietana 18% - 140 g
- Jabłko - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 11
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę wysyp 400g mąki, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło(250g), żółtka, śmietanę kwaśną i cukier(150g). Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, posyp je cynamonem i cukrem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód przełóż rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłóż jabłka.
- Ze 100g ciepłego masła, 100g mąki oraz 50 g cukru zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut.
- Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasta są wyrobami kalorycznymi. Powinny ich unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów i są przygotowywane ze składników lepszej jakości.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny