Jabłecznik z kisielem

Opublikowano: 21.05.2025 r.
Świeże jabłka, aż sześć sztuk, będą bohaterem tego przepisu na jabłecznik z kisielem. Wraz z masłem, mąką pszenną i jajkami stworzą soczyste, maślane ciasto. Dodatek kisielu w proszku dodaje deserowi niepowtarzalnego smaku, a proszek do pieczenia zapewnia idealny wypiek. Łatwe w przygotowaniu składniki przeniosą Cię w kulinarne niebo!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 350 g
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 250 g
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Białko jajka - 6 szt.
- Jabłko - 1200 g (6 dużych sztuk)
- Mąka ziemniaczana - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Kisiel (proszek) - 40 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
- Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
- Do masy dodaj jajka i zmiksuj.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Obierz jabłka i zetrzyj na tarce.
- Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i cynamon.
- Wyłóż jabłka na ciasto.
- Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier, kisiel i zmiksuj.
- Wyłóż pianę z jajek na jabłka.
- Piecz w nagrzany do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
- Ciasto wystudź i pokrój na kawałki.
Komentarz dietetyka
Jabłecznik z kisielem to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Jabłecznik nie jest dobrym pomysłem dla diabetyków. W diecie osób zdrowych powinien stanowić jedynie dodatek.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny