Jabłecznik z budyniem
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Mąka, cukier, masło, budyń w proszku, mleko i oczywiście soczyste jabłka – to podstawowe składniki pysznego jabłecznika z budyniem. Przepis nie jest skomplikowany, a efektem jest wyjątkowo wilgotne, aromatyczne ciasto o delikatnej kremowej warstwie, które świetnie sprawdzi się jako deser na każdy dzień.
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 330 g
- Cukier - 140 g
- Masło - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Budyń (proszek) - 70 g
- Mleko 3,2% - 800 ml
- Jabłko - 1600 g
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 22 x 26 cm
Przepis krok po kroku
- Ciasto kruche: Mąkę, 80 g cukru, masło, jajko, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieć. Najpierw siekaj nożem, a następnie zrób gładkie ciasto rękami.
- Wstaw ciasto na minimum pół godziny do lodówki (maksymalnie 1 h).
- Jabłka: obrane i umyte jabłka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj na patelnię wraz z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz odrobiną wody. Smaż jabłka by zmniejszyły swoją objętość.
- Budyń: zagotuj 650 ml mleka, w reszcie mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z resztą cukru. Ugotuj budyń.
- Piekarnik nagrzej na 195 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż z każdej strony papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmij z lodówki. Połowę ciasta wyłóż na dno blachy (możesz rozwałkować i przenieść lub rozprowadzić dłoniami).
- Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
- Wierzch obsyp startym na tarce ciastem.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest tradycyjnym ciastem. Gdy trzeba je odchudzić wystarczy zastosować zamienniki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości