Jabłecznik sypany
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, kasza manna, kwaśne jabłka i masło to główni bohaterowie tego prostego, a pysznego przepisu na jabłecznik sypany. Dzięki nim ciasto jest puszyste, słodkie i aromatyczne, a kwaśne jabłka dodają lekkiego kontrastu. Idealne połączenie składników sprawia, że ten deser szybko staje się ulubionym rodzinnym przysmakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (1 szklanka)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Kasza manna - 170 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1,5 czubatej łyżeczki)
- Jabłko - 1500 g (najlepiej kwaśne)
- Masło - 170 g
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Po czym podziel na 3 równe części.
- Jabłka umyj i pozbaw gniazd nasiennych.
- Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon oraz łyżkę cukru i wymieszaj.
- Formę posmaruj łyżeczką masła i wsyp do niej 1/3 części suchych składników.
- Wyłóż połowę masy jabłkowej i na to wysyp drugą część suchych składników.
- Na to wyłóż pozostałą część jabłek i znów wysyp ostatnią już część suchych składników.
- Na wierzch zetrzyj masło na tarce, tak by dokładnie zakryło całe ciasto.
- Piecz około 50-55 min.
- Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasto to nie wymaga dodatków takich jak mleko lub jaja, dzięki czemu będzie odpowiednie również dla wegetarian i wegan, jeśli masło wymienicie na olej rzepakowy
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk