Jabłecznik na kruchym cieście
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Jabłecznik na kruchym cieście, czyli świetne połączenie mąki pszennej, masła, żółtek jajka i śmietany 18%, to prawdziwa klasyka domowych wypieków. Kruchy spód cudownie komponuje się ze słodkimi jabłkami, tworząc pyszną i aromatyczną całość. Taki deser jest idealny na każdą okazję, czy to rodzinne spotkanie, czy poobiednią kawkę.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 250 g
- Śmietana 18% - 25 g (1 łyżka)
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Cukier - 60 g
- Jabłko - 1500 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm
Przepis krok po kroku
- Zacznij od jabłek. Obierz i umyj je, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Starte jabłka wyłóż na patelnię razem z łyżeczką cynamonu, sokiem z połowy cytryny i 30 g cukru. Podsmaż aż jabłka zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Opcjonalnie dodawaj wodę jeśli zaczęłyby się przypalać.
- Nastaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ciasto kruche: żółtka, masło, mąkę, 30 g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru z prawdziwą wanilią oraz śmietanę zagnieć aż powstanie jednolita masa.
- Podziel ciasto na pół. Jedną część schowaj do zamrażarki, a drugą część wyłóż na dno blaszki. Widelcem zrób kilka nakłuć.
- Na ciasto wyłóż jabłka.
- Wierzch posyp startym na tarce ciastem kruchym, które zostało.
- Piecz ciasto przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Przepisu nie poleca się osobom, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. W celu obniżenia indeksu glikemicznego zastosuj zamienniki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości