Jabłecznik bez pieczenia

Opublikowano: 27.10.2021 r.
Herbatniki, jabłka, galaretka i śmietanka kremowa – to główne składniki, które przemienią Twój dom w raj dla łasuchów. Jabłecznik bez pieczenia to szybki i prosty deser, idealny na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na domówce, jak i na leniwe popołudnie z rodziną.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 250 g
- Jabłko - 1600 g
- Cukier - 24 g
- Galaretka - 231 g (3 opakowania)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Przyprawy - sok z cytryny, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jedną galaretkę rozpuść w gorącej (ale nie wrzącej wodzie) - użyj 200 ml. Ostudź, ma być całkowicie zimna.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki wyłóż na dno.
- Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Wyłóż je na patelnię, dodaj sok z wyciśniętej jednej cytryny, cukier. Duś je aż zmiękną. Gdy będą miękkie dodaj dwie galaretki. Wymieszaj dokładnie i ostudź.
- Jabłka wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Gdy galaretka będzie zimna zacznij ubijać śmietanę. Gdy będzie ubita dodaj do niej zimną i praktycznie tężejącą już galaretkę. Zmiksuj do połączenia i wyłóż na herbatniki.
- Wstaw ciasto do schłodzenia.
- Po około 2 godzinach posyp ciasto czekoladą startą na tarce.
Komentarz dietetyka
Zjedzenie kawałka ciasta jest dobrym sposobem na osłodzenie dnia. Jeżeli chcesz bardziej dietetyczne ciasto możesz użyć produktów bez dodatku cukru.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości