Indyk w sosie śmietanowym
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, czosnek, śmietanka kremowa 30% i bulion drobiowy – to kluczowe składniki, które razem tworzą wyjątkowo kremowy sos do indyka. Dodaj do tego odrobinę soku cytrynowego, aby wzbogacić smak, i oliwę z oliwek, która dopełnia całość. Z takim zestawieniem, smak i aromat idealnie się zbalansują.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 600 g
- Czosnek - 15 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Bulion drobiowy - 250 g
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek.
- Mięso natrzyj solą i pieprzem i włóż na patelnię. Podsmaż z każdej strony.
- Mięso zalej bulionem i duś przez 25 minut.
- Do sosu dodaj śmietankę i zioła. Pokrój pęczek natki i wrzuć do sosu.
- Całość gotuj przez kolejne 10 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, którą najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i dodatkiem węglowodanów złożonych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny