Indyk w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Mięso z piersi indyka, śmietanka kremowa i bulion drobiowy - te składniki tworzą podstawę tego przepisu na indyka w sosie pieczarkowym. Pieczarki dodają aromatu, a natka pietruszki świeżości. Wszystko podsmażane na oleju rzepakowym, tworząc delikatny, kremowy sos, który idealnie komponuje się z soczystym indykiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Bulion drobiowy - 200 g
- Pieczarki - 250 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso z indyka umyj po bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Każdy plasterek oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim mięso, aż straci różowy kolor i lekko się zarumieni. Przełóż mięso do innego naczynia.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
- Na tej samej patelni co wcześniej rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim chwilę cebulę, aż się zeszkli i dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.
- Dodaj mięso i wlej bulion. Gotuj chwilę razem.
- Wlej śmietanę i dodaj posiekaną pietruszką. Chwilę razem gotuj, aż sos nieco zmniejszy swoją objętość.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
W pieczarkach znaleźć można selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk