Indyk w sosie curry
Opublikowano: 21.05.2023 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, żółta pasta curry i śmietana 18% to kluczowe składniki w tym przepisie na indyk w sosie curry. Połączenie delikatnego mięsa z piersi, aromatycznej pasty curry i kremowej śmietany tworzy pyszne i aromatyczne danie. Idealnie podane z ryżem basmati i świeżą kolendrą.
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g (2 filety)
- Żółta pasta curry - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Śmietana 18% - 200 g (1 opakowanie)
- Ryż basmati - 100 g (1 woreczek)
- Kolendra świeża - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w wodzie.
- Mięso umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż mięso do miski, dodaj pastę curry i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.
- Usmaż mięso na patelni, po chwili dodaj śmietanę i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Mięso w sosie podawaj z ugotowanym ryżem.
- Całość posyp drobno posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować kurczaka w sosie curry.
~ Oliwia Gawron, dietetyk