Indyk w maladze
Opublikowano: 13.12.2022 r.
Mięso z piersi indyka, malaga (wino) i brzoskwinie w syropie – to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak indyka w maladze. Delikatne mięso kombinowane z słodkimi owocami i elegancką nutą wina, podkręcone bulionem drobiowym, daje niesamowity efekt. Idealne danie na różne okazje!
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Bulion drobiowy - 500 g
- Malaga (wino) - 250 ml
- Żelatyna - 20 g
- Brzoskwinie w syropie - 100 g
- Ananas w puszce - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, półmisek
Przepis krok po kroku
- Pierś ugotuj w wodzie (około 35 minut w zależności od wielkości piersi).
- Zagotuj bulion.
- Do gorącego bulionu (nie wrzącego) dodaj żelatynę, łyżkę octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli (zależy od tego jak słony jest bulion), malagę oraz sok z jednej cytryny.
- Bulion ostudź.
- Ugotowane mięso pokrój na plastry o grubości około 3 cm. Ułóż ładnie na ozdobnym (głębszym) półmisku.
- Na mięsie ułóż plastry brzoskwiń oraz ćwierćplastry ananasa.
- Zimny bulion wlej na mięso i owoce.
- Odstaw na minimum 6 godzin do stężenia (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem udekoruj świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ta potrawa zawiera alkohol. Nie mogą jej spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie zaleca się jej dla osób, które chorują na wątrobę i trzustkę. Nie powinny jej spożywać osoby mające nadciśnienie tętnicze krwi.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości