Indyk po wietnamsku
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, sos sojowy, cebula, czosnek oraz cukier trzcinowy to kluczowe składniki, które nadadzą niezwykły smak indyka po wietnamsku. Idealne dla tych, którzy chcą poczuć azjatycką nutę w swojej kuchni!
Składniki dla 2 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g (1 pierś)
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Cukier trzcinowy - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma, papryczka chilli świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w paski.
- W misce wymieszaj sos sojowy, przyprawy, cebulę pokrojoną w pióra i czosnek.
- Do miski wrzuć mięso i dokładnie wymieszaj całość.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cukier.
- Po chwili cukier się skarmelizuje w tym momencie dodawaj mięso.
- Wkładaj na patelnię po 2-3 kawałki.
- Smaż na złocisty kolor z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Potrawa ma nie najwyższy indeks glikemiczny ale nie powinna być spożywana przez cukrzyków ze względu na miód i proces smażenia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk