Indyk po angielsku
Opublikowano: 13.01.2023 r.
Indyk, boczek wędzony bez kości, cytryny, jabłka i cebula to kluczowe składniki tego przepisu na indyka po angielsku. Wyobraź sobie soczystego indyka, pokrytego plasterkami boczku, faszerowanego pysznym aromatem cytryn, jabłek i cebuli. To idealne połączenie smaków sprawia, że ten posiłek jest wyjątkowy i niezapomniany.
Składniki dla 12 porcji:
- Indyk (cały) - 6000 g (1 mała sztuka)
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Masło - 80 g
- Chleb tostowy - 100 g
- Cytryna - 240 g (3 sztuki)
- Migdały - 100 g
- Rodzynki - 50 g
- Suszona żurawina - 50 g
- Jabłko - 250 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia, patelnia, wykałaczki, sznurek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Umytego i osuszonego indyka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp go dobrze solą i pieprzem z wierzchu i w środku. Odstaw.
- Na patelni usmaż na chrupiąco pokrojony w niedużą kostkę boczek.
- Do boczku dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż ze szczyptą soli kilka chwil, aż cebula się zarumieni.
- Obierz i pokrój w niedużą kostkę jabłka.
- Chleb tostowy pokrój w kostkę.
- Wymieszaj jabłka, boczek, cebulkę, chleb, pokrojone drobniej migdały, rodzynki, żurawinę, łyżeczkę kminku i tyle samo natki pietruszki, łyżeczkę soli oraz jedną cytrynę pokrojoną w kostkę (bez skóry).
- Roztop masło na patelni wraz z łyżką słodkiej papryki. Odstaw.
- Indyka nafaszeruj farszem.
- Zabezpiecz indyka wykałaczkami, by farsz się nie wydostał na zewnątrz. Nogi zwiąż ze sobą.
- Kurczaka skrop sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i posmaruj dokładnie masłem z papryką.
- Mięso włóż do rękawa do pieczenia i zamknij (opcjonalnie w folię aluminiową lub naczynie żaroodporne z przykrywką, jeśli się zmieści).
- Piecz przez 3-4 godziny (do miękkości). Czas pieczenia jest zależny od wielkości i rodzaju mięsa. Na ostatnie 30 minut odkryj indyka, zwiększ temperaturę na 200 st C i włącz termoobieg. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.
- Upieczonego indyka wyłóż na ładny półmisek i poczekaj 10 minut, by lekko ostygł.
- Podawaj w całości lub podziel na porcje.
Komentarz dietetyka
Przepis jest pełnowartościowy. Zawiera wszystkie makroskładniki. Indyk jest dobrym źródłem białka. Przy tym ma niewiele kilokalorii. Orzechy dostarczają tłuszcze nienasycone (korzystne dla zdrowia). Boczek natomiast to źródło niekorzystnych tłuszczów nasyconych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości