Indyjskie curry
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Cebula, czosnek, imbir i świeża papryczka chili to serce tego indyjskiego curry, które wzbogacone pomidorami w puszce i delikatnym mleczkiem kokosowym tworzą aromatyczną bazę dla soczystego kurczaka. Dopełnieniem tej egzotycznej kompozycji jest sok z limonki, który nadaje daniu lekko kwaskowaty akcent. Idealnie smakuje z białym, puszystym ryżem basmati.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Pomidory w puszce - 240 g
- Mleczko kokosowe - 125 ml
- Sok z limonki - 10 ml
- Ryż basmati - 200 g
- Imbir korzeń - 10 g
- Przyprawy - sól, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kumin, czosnek, kolendra nasiona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, moździerz
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W moździerzu utrzyj po łyżeczce kurkumy, kuminu, kolendry i soli. Papryczkę posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj przygotowane w moździerzu przyprawy, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż razem około 30 sekund.
- Dodaj kurczaka i podsmażaj, mieszając, aż obtoczą go przyprawy.
- Dodaj pomidory z puszki i duś przez 10-15 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Curry podawaj z ryżem.
Komentarz dietetyka
Aromatyczne przyprawy nie nadają tylko pięknego zapachu, ale również wzbogacają danie w wiele wartości odżywczych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk