Idli
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Ryż biały i żółta soczewica to podstawowe składniki, które będziemy potrzebować do zrobienia Idli, czyli pysznych, lekkich i miękkich indyjskich placków śniadaniowych. Te dwa składniki połączone z odrobiną soli tworzą magiczną bazę tego popularnego dania z południowych Indii.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 140 g
- Soczewica żółta - 50 g
- Sól - 3 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Soczewicę i ryż przełóż do misek i zalej wodą, odstaw na 12 godzin.
- Soczewicę i ryż dodaj do blendera, wlej 1/3 szklanki wody i dodaj szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką masę.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta i klejąca, dodaj nieco więcej wody. Powinna być tylko nieco gęstsza niż ciasto na tradycyjne naleśniki.
- Ciasto przelej do słoika i odstaw na 10 godzin.
- Po tym czasie całość zagnieć na jednolite ciasto. Odrywaj małe partie ciasta.
- Kokilki wyłóż papierem do pieczenia. Układaj w nich okrągłe kawałki ciasta.
- W dużym garnku zagotuj 10 cm wody i wstaw kokili. Gotuj 15 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny