Icli kofte
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Kasza bulgur, mięso mielone wołowe i cebula to podstawowe składniki przepisu na icli kofte – tureckie pierożki z pysznym nadzieniem. Dodatkowo potrzebujesz kaszy manny, mąki pszennej i jajek, aby stworzyć idealne ciasto, a wszystko smażone jest na głębokim oleju rzepakowym. Dodatek koncentratu pomidorowego podkreśli smak farszu.
Składniki dla 6 porcji:
- Kasza bulgur - 300 g
- Kasza manna - 130 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Mięso mielone wołowe - 600 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj w osolonej wodzie kaszę bulgur, pod koniec gotowania dodaj do niej kaszę mannę i gotuj razem.
- Wystudź masę i wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną, dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj mięso wołowe, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę słodką oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Podziel ciasto na 16 równych części.
- Ciasto rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek wyłóż farsz.
- Formuj ciasto w kształt owalny.
- Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i usmaż kofty.
Komentarz dietetyka
Icli kofte to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Smażone kofty są jednak dość kaloryczne, dlatego powinny dania unikać osoby na diecie redukcyjnej. Danie jest także bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny