Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Ciecierzyca konserwowa, suszone pomidory w oleju i zielone oliwki marynowane to kluczowe składniki w hummusie bez tahini, który doskonale sprawdzi się jako pyszny dip do warzyw albo smarowidło na kanapki. W tej wersji hummusu, pełnej intensywnych smaków, brakuje nasion sezamu, co sprawia, że jest lżejszy i bardziej przystępny dla każdego.
Składniki dla 8 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 240 g
- Czosnek - 5 g
- Sezam nasiona - 55 g
- Suszone pomidory w oleju - 30 g
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 30 g
- Przyprawy - sól, kumin, sok z limonki, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- blender
Przepis krok po kroku
- Ciecierzycę razem z zalewą (aquafabą) dodaj do naczynia. Ilość aquafaby dostosuj wg potrzeb.
- Obierz czosnek i dodaj do ciecierzycy. Dodaj także 2 łyżki soku z limonki, kumin, przyprawę "suszone pomidory z chilli". Dodaj też posiekane suszone pomidory i oliwki.
- Wszystko dokładnie zblenduj, zajmie to około 7 minut. Dopraw do smaku jeśli trzeba solą.
- Posmaruj tortillę pastą, wyłóż na środku mix sałat, pokrojonego panierowanego kurczaka oraz warzywa. Złóż trzymając dwa przeciwległe boki i zawiń w rulon - jak krokiety. Podgrzej na patelni około 3 minuty z obu stron.
Komentarz dietetyka
Hummus jest bardzo dobry, dietetycznym posiłkiem. Jest to pasta, która zawiera dużą ilość białka, które występuje w ciecierzycy. Oliwa z oliwek zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości