Hummus z oliwkami

Opublikowano: 01.09.2025 r.
Ciecierzyca, tahini, oliwa z oliwek, zielone oliwki i cytryna - to kluczowe składniki w naszym hummusie z oliwkami. Delikatna nuta sezamowego tahini, świeża cytryna i ziołowa pietruszka tworzą razem niepowtarzalny smak. Doskonała przekąska na każdą okazję - do kanapki, jako dip do warzyw, albo po prostu do chrupiącego pieczywa.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciecierzyca nasiona suche - 250 g
- Tahini (pasta sezamowa) - 100 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 120 g
- Cytryna - 50 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, kumin, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Ciecierzycę umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli, gotuj do miękkości.
- Wystudź ciecierzycę.
- Umieść w malakserze, dodaj sok z cytryny, tahini, ząbki czosnku, sól, kumin i oliwę z oliwek.
- Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Posiekaj oliwki i natkę pietruszki, dodaj do pasty i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Hummus z oliwkami to bardzo zdrowa pasta z ciecierzycy. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Pasta ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi gwałtownie poziomy cukru we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny