Hummus pomidorowy
Opublikowano: 25.08.2022 r.
Ciecierzyca konserwowa, pomidory i tahini - to trio tworzy bazę na hummus pomidorowy. Dodaj jeszcze oliwę z oliwek, a otrzymasz pyszne i zdrowe smarowidło, które idealnie sprawdzi się na kanapkach, jako dip do warzyw czy dodatek do sałatek. Pyszne, kremowe i pełne smaku - hummus pomidorowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 300 g
- Pomidor - 300 g (2 średnie sztuki)
- Tahini (pasta sezamowa) - 40 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, kumin
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Pomidory pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych.
- Umieść pomidory na blasze i skrop oliwą z oliwek.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- W malakserze umieść pomidory, ciecierzycę odcedzoną z zalewy.
- Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników.
- Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem.
- Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Hummus podawaj w miseczce.
Komentarz dietetyka
Hummus pomidorowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Hummus zawiera także duża ilość składników mineralnych oraz witamin. Hummus jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny