Hreczki
Opublikowano: 27.02.2023 r.
Kasza gryczana, ser twarogowy chudy i pieczarki to kluczowe składniki w przepisie na hreczki. Te kotlety, w których znajdziesz także cebulę i śmietankę kremową, są pełne smaku i chrupkości dzięki bułce tartej. Do smażenia używa się oleju rzepakowego i masła, co dodaje im wyjątkowej nuty.
Składniki dla 6 porcji:
- Kasza gryczana - 100 g
- Ser twarogowy chudy - 125 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 6 g (1 łyżeczka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 g (1 łyżeczka)
- Bułka tarta - 50 g (do obtoczenia)
- Olej rzepakowy - 50 ml (do smażenia)
- Masło - 30 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Serek topiony śmietankowy - 190 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu ostudź.
- Do zimnej kaszy dodaj rozgnieciony ser biały, jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz pieprz.
- Masę zgnieć tłuczkiem do ziemniaków, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Z masy zrób kilka płaskich, owalnych kotletów.
- Każdy obtocz bułce tartej.
- Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
- Na rozgrzanym maśle w osobnej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka wraz z solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojone w ćwierć plastry pieczarki. Smaż na złoty kolor.
- Dodaj do pieczarek śmietankę oraz serek pokrojone w kostkę. Gotuj do rozpuszczenia serka i zredukowania sosu.
- Dopraw sos do smaku.
- Usmażone kotlety podawaj wraz z sosem pieczarkowym.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Te danie jest bez mięsa. Zawiera bardzo dużo błonnika, a także białko. Potrawa jest sycąca. Dodatek śmietanki, masła i serka topionego zwiększa w potrawie ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ich nadmiar nie jest wskazany w diecie).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości