Horchata
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Cynamon, biały ryż, migdały i mleko tworzą magiczną mieszankę, którą nazywamy horchatą. Ten napój to prawdziwy hit w gorące dni! Łączy orzeźwiający smak z delikatnym aromatem cynamonu i kremowym akcentem migdałów. Poczujesz się, jakbyś przeniósł się prosto na gorące ulice Hiszpanii!
Składniki dla 10 porcji:
- Cynamon - 5 g
- Ryż biały - 300 g
- Migdały - 170 g
- Mleko 2% - 700 ml
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, słoik, sitko, rondelek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj 4 szklanki wody. Dodaj cynamon i wanilię, pozostaw na 10 minut. Następnie schładzaj.
- Zblenduj ryż i migdały w blenderze, najlepiej do konsystencji piasku. Przełóż do miski i wymieszaj z wodą cynamonową. Przykryj i odstaw na 6 godzin.
- Przecedź mieszaninę przez sito o drobnych oczkach. Dodaj 6 szklanek zimnej wody, słodzonego mleka i podawaj z lodem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny