Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, ser mascarpone i dżem porzeczkowy to kluczowe składniki przepisu na obłędne ciasto hiszpan z dżemem porzeczkowym. W połączeniu z czekoladą deserową i orzechami laskowymi stworzą wspaniałą ucztę dla podniebienia – intensywnie czekoladową z kwaskowatym akcentem porzeczki. Po prostu coś, co musisz spróbować!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Cukier - 250 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 6 szt.
- Mascarpone - 500 g
- Dżem porzeczkowy - 300 g
- Czekolada deserowa - 250 g
- Orzechy laskowe - 250 g
- Herbata czarna napar bez cukru - 300 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij do powstania sztywnej masy.
- Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
- Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką.
- Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto na biszkopt do blachy.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
- Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź.
- Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
- Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.
- Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe.
- Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.
Komentarz dietetyka
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto nie powinno być spożywane przez diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny