Hekele
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Filety śledziowe, ogórki kiszone i jajka to kluczowe składniki hekele, czyli pysznej, śląskiej sałatki śledziowej. Dodaj do tego trochę cebuli i musztardy, a powstanie oryginalne i aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska.
Składniki dla 5 porcji:
- Filety śledziowe solone - 400 g
- Ogórki kiszone - 90 g (2 sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Cebula - 50 g
- Musztarda - 10 g
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka umieść w garnku, zalej wodą i ugotuj na twardo (około 7-8 minut). Po ugotowaniu jajka ostudź.
- Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki, jajka i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz do smaku.
Komentarz dietetyka
Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części, układu pokarmowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk