Harissa
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Papryczka chili czerwona, czerwona papryka, czosnek, oliwa z oliwek i koncentrat pomidorowy to kluczowe składniki, które potrzebujesz, by przygotować klasyczną harissę. Te połączenie gwarantuje świeży, intensywnie pikantny sos, który doda charakteru wielu potrawom. Harissa jest idealna jako dodatek do mięs, warzyw czy nawet kanapek.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryczka chili czerwona świeża - 100 g
- Papryka czerwona - 460 g
- Czosnek - 25 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, kumin, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Papryczki wrzuć do dużej miski i zalej gorącą wodą.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obrany i drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj do niego paprykę.
- Całość smaż 20 minut, do całkowitej miękkości. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie przemieszaj.
- Warzywa ostudź i przełóż je do blendera. Dodaj do nich przyprawy.
- Z papryczek chili usuń szypułki i nasiona. Wrzuć je do blendera.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa pasta, która może pojawiać się w menu na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny