Harira

Opublikowano: 25.05.2021 r.
Ciecierzyca konserwowa, soczewica czerwona, seler naciowy i pomidory w puszce to najważniejsze składniki hariry, marokańskiej zupy idealnej na chłodniejsze dni. To właśnie one nadają tej potrawie wyjątkowy smak i sprawiają, że jest sycąca i pożywna. Dodatek marchewki i aromatycznej cebuli dopełnia całość, tworząc przepyszne danie, które można jeść na obiad lub kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 200 g (pół puszki)
- Soczewica czerwona - 60 g
- Seler naciowy - 180 g (4 łodygi)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 opakowania)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra, cynamon
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę i seler naciowy.
- Dodaj pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Następnie zagotuj.
- Do garnka dorzuć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i przepłukaną soczewicę.
- Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
- Dodaj do garnka ciecierzycę z puszki i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Gotową zupę dopraw solą, pieprzem, cynamonem i ostrą papryką.
- Posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości roślin strączkowych, które są dobrym źródłem błonnika i cennych składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny