Hamburgery
Opublikowano: 17.02.2024 r.
Mięso mielone wołowe, chrupiąca bułka pszenna, plasterki sera cheddar, soczysty pomidor i świeże liście sałaty – to najważniejsze składniki, które składają się na klasycznego, domowego hamburgera. Do tego odrobina majonezu dla smaku i już można cieszyć się niezapomnianą kanapką pełną smaku i aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 600 g
- Bułka pszenna - 180 g (3 sztuki)
- Majonez - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pomidor - 120 g (1 sztuka)
- Ser cheddar - 30 g (3 plastry)
- Ogórek - 120 g (2 sztuki)
- Sałata - 60 g (6 liści)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso dopraw do smaku i podziel na 3 równe części.
- Bułki przekrój na pół i posmaruj majonezem.
- Na bułkę dodaj liście sałaty.
- Mięso usmaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż zbrązowieje.
- Ułóż mięso na bułce, dodaj ser i plastry warzyw.
- Złóż bułkę i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Do burgerów nie zapominaj podać porcji świeżych warzyw, idealnie sprawdzi się tutaj sałatka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk