Halibut z piekarnika

Opublikowano: 09.12.2022 r.
Soczysty filet z halibuta, skropiony sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, z dodatkiem aromatycznego czosnku i świeżej pietruszki – te kilka prostych składników wystarczy, żeby przygotować smaczne, zdrowe danie. Idealne na lekki obiad albo kolację, zachwyci swoim delikatnym smakiem i prostotą wykonania.
Składniki dla 1 porcji:
- Halibut filet - 150 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Czosnek - 10 g
- Pietruszka - 20 g
- Przyprawy - sól, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, tymianek, oregano, czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha
Przepis krok po kroku
- Rybę umyć i osuszyć.
- Następnie przyprawić solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem i oregano.
- Polać oliwą z oliwek i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Rybę ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez około 15 minut.
- Gotową rybę posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ryba będzie lepiej smakować, jeśli będzie przyprawiona rano lub dzień prędzej wieczorem.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk