Halászlé
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Karp, cebula, czerwona papryka, pomidor i odrobina białego wina to klucz do przygotowania halászlé, węgierskiej zupy rybnej. Aromatyczna, pełna smaku i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Idealna na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Karp w dwóch odsłonach dodaje wyjątkowego charakteru tej tradycyjnej potrawie.
Składniki dla 8 porcji:
- Karp cały - 600 g
- Cebula - 200 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Pomidor - 600 g
- Marchewka - 90 g
- Seler naciowy - 90 g
- Wino białe wytrawne - 30 ml
- Karp filet - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rybę w całości umyj i obierz ze skóry. Pomidory pokrój na ćwiartki, paprykę i cebulę w krążki. Seler i marchew obrać i pokrój w kostkę. Włóż wszystko do garnka i zalej 2 l wody. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Następnie odcedź bulion przez sito. Rybę wyłów.
- Dodaj litr wody i białe wino i ponownie zagotuj. Następnie dopraw solą i papryką. Zupa powinna mieć ładny czerwony kolor.
- Filet z karpia pokrój na osiem grubych plastrów i włóż do bulionu rybnego. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Nie mieszaj bulionu, tylko delikatnie przesuwaj od czasu do czasu kawałki ryby.
- Na koniec dopraw całość solą, pieprzem i papryką.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny