Gyudon
Opublikowano: 14.12.2021 r.
Polędwica wołowa, cebula i ryż biały to główne składniki, które sprawiają, że gyudon to prawdziwa japońska klasyka. Dodaj do tego olej sezamowy oraz odrobinę imbiru krojonego w zalewie, a otrzymasz wyjątkowo aromatyczne danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica wołowa - 400 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Imbir krojony w zalewie - 50 g
- Szczypiorek - 40 g (1 duży pęczek)
- Ryż biały - 400 g
- Olej sezamowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, sos sojowy, cukier, bulion dashi
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, wok
Przepis krok po kroku
- Wołowinę pokrój w bardzo cienkie plastry.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
- W woku rozgrzej olej sezamowy, zeszklij cebulę, dodaj sos sojowy, cukier i bulion dashi rozrobiony w 300 ml wody, gotuj przez 6-7 minut.
- Dodaj wołowinę i wymieszaj, gotuj 2-3 minuty.
- Ugotuj w osolonej wodzie ryż.
- Posiekaj drobno szczypior.
- Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Mięso podawaj w misce z ryżem, wierzch udekoruj szczypiorkiem i papryką.
Komentarz dietetyka
Gyudon to danie zawierające dużo białka zwierzęcego oraz żelaza. Jest ono także bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Jeśli chcesz, aby danie zawierało więcej błonnika podaj je z ryżem brązowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny