Gyros
Opublikowano: 17.05.2021 r.
Piersi kurczaka, oliwa z oliwek, jogurt grecki i cebula – to cztery nasze główne gwiazdy w tym przepisie na domowy gyros. Soczysty kurczak w aromatycznej marynacie z jogurtu i oliwy, podkręcony smakiem cebuli, daje prawdziwie grecką ucztę na talerzu. Brzmi prosto? Bo tak właśnie jest!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gyros, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w drobne paski.
- Do dużej miski włóż jogurt naturalny dodaj pieprz, sól, przyprawę gyros, mielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
- Dobrze wymieszaj, wsadź kurczaka do marynaty i odczekaj około 30 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj mięso i smaż, by było rumiane.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na kurczaka, jednak nie sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej. Warto również pamiętać, że smażenie nie jest zbyt pożądaną obróbką termiczną.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny