Gumiklyjzy
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Ziemniaki, skrobia ziemniaczana i jajko - to klucz do pysznych gumiklyjzów! Dorzucamy jeszcze odrobinę soli, i mamy idealne składniki na te tradycyjne kluski z kuchni śląskiej. Gumiklyjzy to proste, ale niezwykle sycące danie, które kocha się za ten ich specyficzny, lekko gumowaty konsystencję i delikatny smak.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 4 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przepuść przez praskę do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodaj skrobię, jajko i sól.
- Całość bardzo dokładnie wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Na stolnicy uformuj z ciasta wałek i pokrój na małe kawałki.
- Każdy kawałek uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób wgłębienie palcem.
- W szerokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
- Wrzuć delikatnie kluski do wrzątku.
- Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk